Skapandet är en mänsklig drivkraft. Att uttrycka vad du tycker och känner. Att påverka, förändra, och lämna märken i historien. Att tillföra samhället något nytt. Att dela med sig, och att få något tillbaka. Skapandet görs i många sammanhang. Din hobby. En förening. Som frilansare. Som anställd. Hur ramarna än ser ut är grunden din skapande kraft. Den rasar och driver dig framåt. Umeå har en stark skapande kultur. Många små fristående aktörer ger oss en fri, bred och dynamisk stad. Men vi möts för sällan, vi vet inte vilka vi är. Vi har för få mötesplatser för samarbeten och inspiration. Vi vill göra just en sådan mötesplats, och vi vill lyfta upp och tacka de som skapar.

Det är Umeå Skaparpris.

Festen och utdelningen

I början av varje år kommer festen för Umeå Skaparpris att arrangeras. Syftet med festen och priserna är att lyfta och uppmuntra skapande människor, företag och organisationer i Umeå. Även att sammanföra olika skapare för att inspireras av varandra. Prisvinnarna skall vara verksamma i Umeå och bedömningen ska till störst del utgå från saker de skapat under det föregående året. Festen kommer vara öppen för allmänheten.

Hur bedömningen fungerar

Utmärkelserna skall bedömmas efter kreativitet, utförande och upplevelse. Inte efter resultat och spridning. Det utesluter dock inte att skapelser med goda resultat kan vinna. Vinnarna skall vara verksamma i Umeå och bedömningen ska till störst del utgå från saker de skapat under året. Bedömningen görs av en jury, bestående av insatta och verkande inom varje kategori. Juryn utser tre vinnare och en utvald stipendiat inom varje kategori. Vinnarna presenteras innan festen, men stipentiaterna presenteras under festen.

Kategorier

Priskategorierna är:

Årets bild - Grafisk formgivning, bildkonst, foto, graffiti, printreklam, m.m.
Årets rörliga bild - Film, reklamfilm, animation, spel, interaktiv webb, m.m.
Årets design - Produktdesign, kläddesign, scenografi, inredning, hantverk, m.m.
Årets text - Utgiven text i någon form, manus, journalistisk text, reklamcopy, blogg, m.m.
Årets ljud - Musik, ljud till film och spel, ljudproduktion, m.m.
Årets skapare - En speciell kategori för dem som ser till att saker händer. Arrangörer, producenter, fixare,eldsjälar. Märk väl att även denna kategori bedöms efter kreativitet, utförande och upplevelse. Inte resultat.


Arrangörer

U meå Skaparpris drivs som en ideell förening av en mängd privatpersoner med ett brinnande intresse för skapandet. Ett nedtecknat manifest och ideologi ser till att priset hålls oberoende och aktuellt. Alla hjälper till i delar som styrelsen, juryn, arrangörsgruppen osv. Vi tackar även ideellt hjälpande organisationer och företag som Kulturentreprenörsprogrammet, Soja Film, A2, Pixelera, Punkt PR, Plakat, Scharinska, Pondus, Heja, Original och många fler.

Kontakta Umeå Skaparpris:
Anders Gunnarsson, 0735-331771, anders@subpublic.com.


Ni kan även ladda hem informationen som ett PDF-dokument.