Dessa härliga människor vann Umeå Skaparpis för vad de skapat under år 2012!
Vår 23 personer starka jury har bedömt dryga 150 spännande nomineringar och utgått från kreativitet,
utförande, upplevelse och en känsla av skapat värde.

Årets Bild 2012

Anneli Furmark

Med en vass penna och en len pensel förmedlar hon underfundig humor och skarpögd kritik i serieböcker såväl som i målningar. Hennes berättande kring vardagliga ting och händelser väcker både igenkänning och fascination hos oss.

www.annelifurmark.com

Marc Strömberg

Med en skaparfrenesi som smittar av sig är Marc en självklar förebild i Do-It-Yourself-Umeå. Allt är möjligt och inget för märkligt för denne kreatör som med en obekymrad lekfullhet sprider massor med lust - och färg - omkring sig.

www.marcpma.com

SGC&LLLL

SGC&LLLL kommunicerar med finurlighet och elegans. Med en tydlig känsla för det genuina och stor hantverksskicklighet skapas uttryck som är träffsäkra och klingar med stor tonsäkerhet. Kvalitetsnivån är tydlig och även den strikta formen blir personlig och fräsch i händerna på SGC&LLLL

www.sgcllll.se
www.studioparallell.se

❤ Juryn för Årets Bild
Sofia Johansson (Bildmuseet)
Linus Carlson (AD/grafisk designer)
Johan Gunséus (Fotograf & Svenska Fotografers Förbund)
Camilla Påhlsson (Konstnär)

Årets Rörliga Bild 2012

Tage Hervén

Den 18-årige umebon Tage Hervén har med sin kortfilm Ägget tagit både juryn och Umeåpubliken med storm under 2012. Ägget är en sällsamt skarp film som väcker intressanta tankar om liv, död och existens och visar på en tydligt spirande talang.

Läs om Ägget

Jana Ekspång Bringlöv

”Ta av mig” är en kortfilm som handlar om det sårbara i mänskliga möten, om ordens hårda makt och om ”normen” som en mall genom vilken alla måste pressas. Jana Bringlöv Ekspong både berättar och gestaltar det här på ett otroligt starkt och ärligt sätt – och för detta vill vi prisa henne.

Se trailer
Läs om Ta av mig

Knutte Wester

Juryn vill uppmärksamma Knutte Wester för hans gripande skildring av vänskapen mellan en man och en pojke som tar filmaren på en åtta år lång resa. På ett djupt personligt sätt berättar Wester om smärtan av att glida isär, om förlust och främlingskap men också om människor som gång på gång tvingas förlora hoppet, bryta upp och leva i ovisshet.

www.gzimproject.com

❤ Juryn för Årets Rörliga Bild
Maria Engström (Kulturstorm)
Emma Ewadotter (Humlab)
Michael Gill (Speljournalist)

Årets Ljud 2012

Caotico

Med stor hängivenhet, total kompromisslöshet och med välskrivet material tar man världen med storm. Vad som skulle börja med en simpel demokassett blev i stället till en framgångssaga fylld av snyggt producerade poplåtar med texter som fyndigt provocerar lyssnaren till dans. Caotico är bandet som först besegrade Umeå, sen huvudstaden för att nu lägga världen under sina fötter.

www.caotico.se/
Caotico på Spotify

Skator

Lina Högström har inte bara släppt en debutskiva med fina popmelodier och vackra texter. Hon har även gästspelat i ett gäng Umeåband och varit med att starta upp ett par nya. Lina behandlar sin röst och sina instrument på samma sätt, ett slags rastlöst letande och utforskande av toner som låtit henne hitta ett helt eget sound. En inspirerande person som snabbt hittat en självklar plats på Umeåscenen.

www.skator.se
Skator på Spotify

Second Home

Henrik Oja och Mats Hammarström gör Umeåmusikers drömmar till verklighet och skapar fullängdare av fritidsintressen. Likt två curlingpappor finns hjälpen alltid nära och dörren står öppen till Musikumeås nav och andra hem, med gäster från såväl Pengfors som Peking. Med sin studio har dessa två flitiga musiker skapat ett särpräglat Umeåsound. Som ett Umeås The Hives har Second home satt sin stad på den svenska musikkartan.

www.secondhomeumea.se

❤ Juryn för Årets Ljud
Evelina Burström (VK Nöje)
David Forsman (Humlan / Umeå Open)
Chartott Wikström (Verket)
Anders Gunnarsson (fd Metropolis)

Årets Text 2012

Lovisa Nyström

För en förtjusande formuleringskonst som skimrar av textkärlek. Med sin blogg, som tidningsröst, i musik och i sociala medier förgyller Lovisa Nyström vardagen med sina ord. Med humor, allvar, värme och skärpa kommenterar hon samtid, dåtid, stort och smått och väcker både glädje och eftertanke.

lovisienstadt.blogspot.se

Atrium förlag

För ihärdig och inspirerande utgivning av kvalitetslitteratur med såväl Västerbotten som världen i fokus. Med skarp blick på historien, samtiden och framtiden nyanserar Atrium Förlag den litterära kartan; så att cineaster, teaterapor och bokmalar i alla åldrar kan hitta rätt.

www.atriumforlag.se

Gustav Tegby

32 år gammal är umefödde Gustav Tegby redan en mästare på att väva samman teaterns traditionella former med populärkulturella uttryck. Inte minst med sina uppsättningar för Skuggteatern och Profilteatern visar Tegby på humor, intelligens och sociala patos – och varför han just nu är en av landets mest intressanta dramatiker.

Gustav på Riksteatern
twitter.com/gtegby

❤ Juryn för Årets Text
Erik Jonsson (Littfest)
Anna Sahlén (Minabibliotek)
Anahita Ghazinezam (Kulturskribent)
Elin Ruuth (Författare)

Årets Design 2012

Johanna N

Smyckesdesignern Johanna Nilsson är en sann eldsjäl i mode-Umeå som bidrar till att sätta Umeå på kartan både nationellt och internationellt. Hennes ambitioner om hållbar produktion är ständigt i fokus och hon är bra förebild för andra foöretag i modebranschen.

www.johanna-n.com

Janek Ozmin

Hans verk ”vävda tält” lyste upp årets ljusfestival i Umeå. Verket är en unik skulptural ljuskonstruktion, bestående av sammanvävda träreglar, som bildar ett utrymme med en mängd visuella djup. Inspirationen för verket är hämtad från kyrkor i Kirunas trakter och kreativiteten ligger främst i hur den norrländska traditionen tolkats i en ny, tidsenlig design. Formgivaren har väl beaktat hur materialens komposition och struktur fångar upp ljuset i dess omgivning. Skulpturen skapar en närmast sakral upplevelse för besökaren i det offentliga rummet.

www.ozminarchitecture.com

Toontrack - EZkeys

Toontracks interaktiva utformning och design av det musikaliska verktyget är spännande på grund av att produkten fyller ett helt nytt kundbehov och främjar kreativitet. Företaget representar professionalitet och fingertoppskänsla då de lyckats utforma en banbrytande produkt och uppskattning återspeglas i det positiva gensvar som EZkeys har fått från välkända musiker såväl som amatörer och skolelever.

www.toontrack.com/products.asp?item=125

❤ Juryn för Årets Design
Emma Karlsson (processledare Kulturväven)
Monica Kichau (Stylist/Moderedaktör)
Frida Stighäll (Kii)
Allan Greve (Arkitekthögskolan)

Årets Skapare 2012

Simon Lundgren

Med ett öppet sinne, unik järnvilja och ödmjuk framtoning har Simon gång på gång visat prov på kreativ excellens bortom genremässiga gränser. Han är ett levande bevis på att begränsningar endast sitter i huvudet. Simon är blott 20 år och en given inspiratör för andra kreatörer och en välförtjänt vinnare av priset: Årets skapare.

klotterklubb.tumblr.com

Ivi Orgusaar

Ivi Orgusaars flödande kreativitet transformerar ett odiskat glas, ett sönderkokt ägg, en överfull askkopp i folkkonstens anda. Med köket som ateljé vänder Ivi blicken mot världen och människan. I hennes ideella initiativ Kulturlöparen 201,4 är process, samskapande och mångfald den röda tråden, doppad i kärlek.

Ivi på Ersboda slöjdförening

Umeå Hardcore Arkiv

Folkrörelsearkivet (Susanne Odell och Karin Holmgren) och Umeå HC – ett lika oväntat som genialiskt möte, som återuppväckt både känslor och kraft från 90-talets mest vitala musikscen. Arkivet har återaktiverat hundratals Umeåbor, som deltagit i insamlingarna och som tillsammans placerar HC-scenen i den månghundraåriga historia av Västerbottningar som gör det själva!

www.umeahardcorearkiv.se

❤ Juryn för Årets Skapare
Anna Sjöberg (Pecha Kucha)
Iza Boëthius (Klubb 1999)
Mikael Hansson (Infotech)
Johanna Hallin (Reach for Change)