Här är dom, vinnarna av Umeå Skaparpis år 2013! Tack för att ni gör Umeå roligare!
Titta även på vinnarna från 2012.

Årets Bild 2013

Jessica Eriksson

Man känner igen henne när man ser henne. Med färgval som inte räds sitt utrymme, en skönt positiv nypa naivism och en god portion utforskarglädje och ihärdighet har Jessica matat på och utvecklat sin egen distinkta stil. Vi kommer nyfiket fortsätta följa med på hennes visuella resa!

www.jessicaeriksson.se

Anders Sunna

Vi vill prisa konstnären Anders Sunna. Han imponerar med sin experimentella måleriteknik och behåller ändå en konsekvens i uttrycket. Vi uppskattar att han vågar vara förbannad på orättvisor och att han kanaliserar det i slående visuella konstverk.

www.anderssunna.com

Armita Ghazinezam

Juryn vill uppmärksamma illustratören och serietecknaren Armita Ghazinezam för hennes mod att peta i känsliga ämnen. Genom träffsäkra gestaltningar, en skarp penna och stor humor, skapar hon angelägen samhällsdebatt. Juryn värdesätter särskilt Armitas analytiska förmåga att normkritiskt granska sin samtid.

www.armitaghazinezam.se

❤ Juryn för Årets Bild
Sofia Johansson (Bildmuseet)
Håkan Gustafson (Studio With)
Petter Engman (Fotograf, Västerbottens museum)
Camilla Påhlsson (Konstfrämjandet i Västerbotten)

Årets Rörliga Bild 2013

Oskar Östergren

Bautafilm

För sin musikaliska lyhördhet och förmåga att skapa stämningsmättade bilder som med kraft och känsla lyfter musikers uttryck till nästa nivå.

www.bautafilm.se

Linus Andersson & Martin Gärdemalm

Lampray

För skildringen av problematiken i två pojkars brännande nära relation i kortfilmen REEL, samt för den klockrena musikvideon till Crossing Boarders FATTAkampanj.

www.lampray.se

Anton Hultdin

Spelskapande är slitigt, otacksamt och dåligt betalt. Men Anton Hultdin gör det ändå. Charmiga Scrap Hunt är början på en förhoppningsvis lång spelportfolio.

www.antonhultdin.se

❤ Juryn för Årets Rörliga Bild
Maria Engström (Kulturstorm)
Emma Ewadotter (Humlab)
Michael Gill (Speljournalist)

Årets Ljud 2013

Sofia Jannok

Prioriterade modigt konstnärlig frihet före skivobolagens önskemål och hittade ett nytt spännande uttryck och en vass politisk röst.

www.sofiajannok.com | Spotify

System Annihilated

Släppte en stark käftsmällsdebut som fingerfärdigt blandar entusiastisk hardcore med progressiv dödsmetall. Ett band som bringar ny glöd i Umeås anrika hardcorescen och spås en lysande framtid.

Spotify | Facebook

Broder John & Friman

Med driv, optimism och lekfullhet i sin egensinniga, funkiga hiphop är de är med och nyskapar Mästerbottens musikscen - liksom Sveriges hiphopscen.

Soundcloud | Spotify | Facebook

❤ Juryn för Årets Ljud
Evelina Burström (VK Nöje)
David Forsman (Humlan / Umeå Open)
Mima Lindström (DJ, Klubb WAWES)
Anders Gunnarsson (fd Metropolis)

Årets Text 2013

Elfrida Bergman & Sara Lindquist

Queering Sápmi

Elfrida Bergman och Sara Lindquist har synliggjort det osynliggjorda och med berättelsernas kraft vidgat livsutrymmet för oss alla.

www.queeringsapmi.com

Pernilla Berglund

I debuten Tilltar bär platserna texten framåt. I Umeå är Pernilla Berglund en av dem som bär platsen framåtmed sina texter.

Pernilla på Teg

Erik Jonsson & Patrik Tornéus

Littfest

Littfest berikar Umeå och främjar läsning med sina genomtänkta gäster, intressanta samtal och levande möten mellan litteratur och människor.

www.littfest.se

❤ Juryn för Årets Text
Anna Sahlén (Minabibliotek)
Richard Österman (INVSN)
Sara Meidell (VK)
Christer Edeholt (Umeå Stadsbibliotek)

Årets Design 2013

Sara Burkhard

Juryn väljer att belöna Sara Burkhard, som med sin träffsäkra klädkollektion aktivt bidragit till att ta modet i Umeå ett steg framåt. Saras formgivning är djärv och arkitektonisk, en hållbar design som kan bäras upp av många.

www.burkhard.se

Peter Lundgren

T-Post

Med outtröttligt engagemang levererar Peter genom sitt företag Tpost, var månad en ny design till människor världen över. Tposts bärbara magasin paketerar av kommunikation och design i ett attraktivt och helt nytt gränssnitt. TPost blivit har blivit en knytpunkt för grafiska designers värden över, som ges möjlighet att synas i hela världen. Tpost är ett gott exempel på design som ifrågasätter och väcker debatt och vi vill bara se mera. Utöver den formgivning Peter gör själv har han också engagerat flera världsnamn i utformningen av T-Post. Som exempel kan nämnas New Yorkbaserade Tony Arcabascio, och Guilliano Garonzo, ett världsnamn med nuvarande hemvist i Umeå!

www.tpostmag.com

Per Enoksson

Hikki

Det vedeldade badkaret Hikki är en produkt som effektivt tillvaratar våra naturelement och levererar en närapå religiös användarupplevelse som höjer livskvalitén för människor i den nordliga regionen. Per Enokssons formgivning präglas av autencitet och enkelhet, och placerar vår dåtid och i vår samtid. Resultatet blir en rofylld produkt som kontrasterar till vårt i övrigt effektiviserade samhälle. Juryn vill uppmuntra Per att fortsätta sitt goda arbete med att skapa hållbara produkter som berör.

www.perenoksson.se | www.hikki.se

❤ Juryn för Årets Design
Emma Karlsson (Pondus)
Anna Sjöberg (Svensk Form Västerbotten)
Frida Stighäll (Kii)
Allan Greve (Arkitekthögskolan)

Årets Skapare 2013

Elfrida Bergman & Sara Lindquist

Queering Sapmi
(Ja, de är helt enkelt värda två priser)

Ett rörande, störande demokratiprojekt – Elfrida och Sara har med sårbarhet och mod komplicerat självbilden av Umebo och norrlänning. Vi är mer, men alltså på rikt.

www.queeringsapmi.com

Viktor Hariz

Verket

En scen som skapas, återskapas och medskapas, och som på sitt sjunde år har hittat ny vitalitet i skogens rand. Bokstavligen och kulturellt, det bubblar i utkanten!

www.verketumea.se

Anna Sjöberg

Pecha Kucha

Anna har, från det japanska konceptet, skapat en inkluderande, nyfiken och genuint lokal plattform, som vildvuxet låter erfarenheter, discipliner och åldrar krocka.

PechaKucha

❤ Juryn för Årets Skapare
Monica Kichau (Stylist/Moderedaktör)
Johanna Hallin (Lumen Behavior)
Marc Strömberg (UÅ)